Welkom

Van harte welkom op de website van de Scholengemeenschap WICO.

U kan hier allerlei informatie vinden:

  • als leerling en ouder kan u op onze website terecht voor algemene informatie over onze scholengemeenschap zoals ons studieaanbod, de profielen van de studierichtingen en nog veel meer;
  • kandidaat-personeelsleden kunnen via de knop 'Sollicitaties' hun gegevens doorsturen naar al onze scholen;
  • leraren in opleiding kunnen een aanvraag indienen voor een stage via de knop 'Stages';
  • via de links bovenaan deze pagina komt u rechtstreeks terecht op de websites van onze scholen;
  • ...

Onze scholengemeenschap werd opgericht in 1999, toen nog onder de naam 'Scholengemeenschap Sint-Willibrord'. Op 22 april 2003 kondigden de schoolbesturen van de zes scholen de oprichting aan van één scholengemeenschap onder één schoolbestuur. De Scholengemeenschap Sint-Willibrord zou van dan af door het leven gaan als 'Scholengemeenschap WICO'. In 2009 traden ook twee scholen voor buitengewoon onderwijs toe tot onze scholengemeenschap: BuSO Sint-Elisabeth in Peer-Wijchmaal en BBO-TIO in Overpelt. Naast secundair onderwijs organiseert WICO ook volwassenenonderwijs en een internaat.

De naam WICO is een samentrekking en afkorting van 'Willibrord' en 'College'. 'Willibrord' verwijst naar de Heilige Willibrordus, een Angelsaksische missionaris die eind 7de eeuw vanuit Engeland eerst het noorden van Nederland en daarna ook onze regio heeft bekeerd. Het woord 'College' wordt internationaal geassocieerd met school en onderwijs. Het korte en krachtige 'WICO' is doorheen de jaren uitgegroeid tot een sterk onderwijsmerk.

WICO biedt jaarlijks onderwijs aan meer dan 5.000 leerlingen en studenten en aan circa 1.500 volwassenen via een breed aanbod van ASO-, BSO-, KSO- en TSO-studierichtingen, buitengewoon secundair onderwijs en hoger beroepsonderwijs. Onze scholen of 'campussen' zoals wij ze noemen, liggen verspreid over Noord-Limburg in Lommel, Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel en Peer-Wijchmaal. Deze campussen zijn stuk voor stuk sterke scholen met kwalitatief hoogstaand onderwijs en elk een eigen profiel en schoolklimaat zodat elke leerling, elke student en elke volwassen cursist zijn of haar plaats kan vinden.

Het WICO-charter, ons gezamenlijk pedagogisch project, zegt dan ook dat wij een scholengemeenschap willen zijn waar we ons allen samen verantwoordelijk weten voor onderwijs, opleiding en opvoeding in een stimulerende omgeving.

Bart Kerkhofs, coördinerend directeur